Trollius laxus

Trollius laxus er den nordamerikanske ballblomen. Den vokser over store deler av det nordlige USA, og sørlige Canada og Alaska, i høgfjellet også et godt stykker sørover i Rocky Mountains.. Jeg har selv sett den i 4000 meters høyde i Colorado, så hardfrøheten er det ikke noe å si på. Den kan også vokse ned i subalpin sone. Jeg har hatt mine planter i 6 år og har aldri hatt overvintringsskader på dem.

T. laxus trives på litt fuktige steder, i fjellenger, langs elvebredder og i snøleier der smeltevatnet hoder det fuktig langt utover sommeren. Her kan den vokse i store mengder sammen med kvit bekkeblom, Caltha leptocephala, og kvite anemoner som Anemone narcissiflora.

Den blomstrer 3-4 uker etter at snøen har gått. Man kan derfor finne den i blomst neste hele sommeren, alt etter hvor lenge snøen ligger på voksestedet. Hos meg blomstrer den i løpet av første halvdel av mai. Blomsterfargen kan variere fra kremkvit til mer grønnkvit. I den nordlige delen av utbredelsesområdet finner man også planter med blekgule blomster. Den kvite varianten blir noen ganger kalt T. laxus albiflorus. Jeg syns dette er den fineste av dem.

Panten er veldig kompakt og fin i blomstringsperioden. Knoppene har den kulerunde formen som er karakteristisk for Trollius-slekten. Men etter hvert åpner knoppene seg helt, og blomsten får den vanlige soleieblomstfasongen. Mens planten blomstrer er den ca 20 cm høg. Etter at den har blomstra av, vokser stengelen med frøkapslene opp til 40- 50 cm og legger seg utover, og da er ikke planten så fin lenger. Den får en noe løs fasong og det er vel dette navnet laxus henspeiler på. Hvis man ikke ønsker å samle frø, kan man derfor med fordel kutte vekk stenglene.

Planten kan formeres med frø, som dessverre ofte viser seg å være svært trege til å spire. Hos meg har de alltid trengt minst en vinter ute, noen ganger to, før de kom opp. Og ofte har de ikke spirt i det hele tatt. Jeg har heller ikke sett at den har sådd seg selv i hagen. Det går sikker også an å formere den ved deling, men dette har jeg ikke prøvd.

 Trollius er ei slekt i Soleiefamilien ( Ranunculaceae). Det finnes minst 30 arter og en del underarter spredt over store deler av den nordlige halvkule. I tillegg finnes det hybrider og navnesorter. De fleste av disse kan dyrkes fra frø og er vel verd å ha i hagen.