Trillium erectum

Som så mange andre av denne slekten er Trillium erectum en skogbunnsplante fra Nordamerika. Den har en østlig utbredelse og finns fra det nordlige Georgia nordover til Ontario og østover til Nova Scotia og også på nordsiden av St.Lawrence-elva.  Den trives i lett skogsjord. Vokseplassen kan variere fra tørre bergskrenter til bekkedaler der det er så vått at man knapt kan gå uten støvler.  Høyden er vanligvis ca 30 cm, men på de fuktige plassene kunne jeg se planter som var minst 50 cm, kanskje enda mer, og med svært kraftige blad.

Fargen varierer også. Den vanligste er rødfargen som man ser på bildet her. Men det finnes også kvite, gulkvite, rødgrønne og blekrøde former. Det hender at man i samme område finner planter med forskjellige farger, som vokser sammen.

Trillium erectum har en kraftig jordstokk som ligger ganske grunt. Jordstokken setter nye skudd i spissen og visner etter hvert i den andre enden. Større jordstokker kan greine seg slik at det kommer opp flere stengler.

 Mine T. Erectum sår i lett og moldrik skogsjord i et sørvestvendt bed. Her trives de godt og blomstrer hvert år. Planten kommer fort opp når snøen er borte. Blomstringen kommer her vanligvis i begynnelsen av mai, og blomstene holder seg svært lenge.  Litt utpå sommeren visner hele planten ned og går i dvale til neste vår. Bare de plantene som har satt frø, holder seg grønne til frøene har modnet. Det har aldri vært problem med overvintringen her hos meg.

Trillium erectum kan formeres med frø, men det er en oppgave for den tålmodige. For det første bør man ha ferske frø. Likevel kan det at opp til 3 år før frøene spirer, og etter sigende 7 år til man har den første blomstringen. Dette siste kan jeg ikke gå god for. Jeg har ikke prøvd det. For den litt mer utålmodige er det vel best å satse på å kjøpe planter.

Trillium er ei slekt i Liljefamilien (Liliaceae) med ca 50 arter, de fleste av disse i Nord-Amerika, men også 7-8 arter i Kina og nærliggende områder. De fleste artene er hardføre nok for norske forhold, men arter som vokser langt sør i USA kan ha problem med å overvintre her. Trillium kalles treblad på norsk.