Scrophularia macrantha

Scrophularia macrantha er en ganske stor staude fra det sørvestre hjørnet av New Mexico. Der gror den i åpne, steinete fjellsider opp til 2500 meters høyde, sammen med einer og furu. Den varierer i høyde fra 40 til 110 cm. Mine planter er av de høyeste,, er bra opprett men kan legge seg litt utover. Den har lang blomstringstid,, starta å blomstre i slutten av juli, og holdt på fremdeles i midten av september. Det er fint å ha en plante som har så sterk og god rødfarge, den lyser opp i bedet.

Da jeg planta den for 3-4 år siden, tenkte jeg at dette var en som ikke kom til å overvintre, den virka liksom ikke så robust.. Men der tok jeg feil, den har klart forskjellige slags vintre med glans og kommer flott igjen hvert år.

Scrophularia hører til i maskeblomstfamilien ( Scrophulariaceae) , sammen med bl.a. Penstemon, Verbascum og Calceolaria. S. macrantha formeres greit fra frø, men jeg har ikke funnet frø på mine planter. På nettet står det at denne planten bestøves av kolibrier,,så der har vi vel forklaringen på at det blir dårlig med frø i Kila.