Ranunculus traunfellneri

Ranunculus traunfellneri er etter min mening den flotteste soleia for fjellhagen. De friske, grønne bladene kommer opp like etter at snøen har gått, og midt i mai står den full av skinnende kvite blomster med gule støvbærere. Planten danner en nesten perfekt halvkule, og blir ca 10 cm høg. Den vokser vill i de sørøstlige delene av Alpene, særlig Østerrike og Italia. Den trives i humusrik og ikke for tørr jord. Hos meg trives den godt i full sol, men det er mulig at den bør skygges litt i varmere og tørrere områder.

  Jeg har hatt min ene plante i flere år nå, og den blir bare større og finere for hvert år som går. Jeg har alt den opp fra frø, men det var bare ett frø som spirte. Senere har jeg vært på utkikk etter frø i alle frølister jeg har kommet over, men forgjeves. Jeg har ikke funnet spiredyktige frø på min plante. Om man skulle være så heldig å få tak i frø, bør de såes så ferske som mulig og settes ut for å få en kuldeperiode. Det sies også at det er mulig å formere planten ved deling tidlig på våren, men dette har jeg ikke prøvd.

  Ranunculus er ei stor planteslekt i soleiefamilien (Ranunculaceae), med over 400 arter spredd over tempererte deler av verden. Det finnes både ettårige og flerårige arter. Mange av de flerårige er gode hageplanter. Jeg har ikke funnet noe norsk navn på Ranunculus traunfellneri. Noen regner den som en underart av Ranunculus alpestris og da kalles den Ranunculus alpestris ssp traunfellneri.