Perezia recurvata

Perezia recurvata er en forholdsvis ny introduksjon i staudesortimentet her til lands. Likevel har den rukket å bli populær. De fleste som ser den i blomst i hagen her blir betatt av den, og det er mange som spør hvor man kan få tak i den.

 Perezia recurvata er en dvergbusk. Den har eviggrønne, ganske stive blad. Blomstene er oftest blå, men i naturen kan det også forekomme kvite eller lilla blomster. Den er vanlig på tørre og steinete stepper vest og sør i Patagonia, på Ildlandet og på Falklandsøyene, fra lavlandet og opp til 3000 meters høyde. Den liker lett grus- og sandjord, klarer seg med lite vann og næring, og er slik meget velegnet for fjellhagen. Når den først har etablert seg, danner den en fin, grønn matte med masse nydelig blomster.

 Hos meg blomstrer den fra rundt midten av juli og i 2-3 uker. Blomsterstenglene blir 10 – 15 cm høge og selve blomsten er rundt 3 cm i tverrmål.  Den står i grusbed, sørvendt og i full sol, og trives utmerket med det. Jeg har hatt den fire år nå og den ser ut til å være helt hardfør. Formering skjer med frø eller deling. Jeg har ikke selv prøvd å så den, så jeg har dessverre ingen opplysninger om såmetode.

 Som det fremgår av blomsterfasongen, tilhører Perezia korgplantefamilien (Compositae). Slekta har minst 20 arter, men jeg har ikke sett noen andre i handelen enn P. recurvata.  Den er å få kjøpt i enkelte gartnerier i Nord-Norge .. Lenger sør?  Jeg vet ikke. Jeg tror ikke planten har noe norsk navn.