Meconopsis delavayi

Meconopsis delavayi er en litt spesiell valmuesøster. Den er ganske låg, bare ca 15 - 20 cm, men i motsetning til de fleste andre låge sortene som gjerne er monocarpe, er dette en skikkelig staude, som kommer igjen år etter år. Den har en kraftig rot som går 20-30 cm ned i jorda, og i rota lagrer den næring for neste års vekst. Blomstene er blå til blålilla og store i forhold til størrelsen på planten. Hos meg blomstrer den fra første halvdel av juni og ganske lenge utover sommeren. Den står i halvskygge til sol og kompostjord med god drenering og det går helt fint. Det har ikke vært problemer med overvintringen.

 M. delavayi  vokser vill på åpne fjellenger i 3-4000 meters høyde i Yunnanprovinsen i Kina.. Den trives i god jord som ikke tørker ut og ser ut til å like eller i alle fall tolerere kalk, for det finnes mye kalkstein i fjellene der den vokser.  Den vokser ofte sammen med Anemone trullifolia , Anemone demissa og Trollius aculis.

M. delavayi formeres greit med frø. De spirer i vanlig romtemperatur i løpet av et par uker, og trenger ikke kulde for å spire. Den er også i følge hjemmesida til Staudegruppa til NGF å få kjøpt i gartnerier både nord og vest i landet. På norsk har den fått navnet Kinavalmuesøster.

Meconopsis er ei planteslekt i Valmuefamilien, (Papaveaceae), med  Ca 45 arter. Alle unntatt en kommer fra Himalaya og nærliggende områder. De fleste vil ha kalkfri jord og de liker ikke å ha det tørt og varmt. Derfor trives de oftest bedre langs kysten og i nord enn i tørre og varme innlandsstrøk.