Gladiolus imbricatus

Gladiolus imbricatus, russisk gladiol, er en av de gladiolene som er full hardføre og kommer igjen år etter år. Den blir 40-50 cm høg og blomstrer hos meg juli.  Blomstene er ikke så store som på de storblomstrede hybridgaldiolene, men likevel er den vel ved å dyrke og et eksotisk innslag i hagen. Den står sørvendt i full sol, veldrenert men ikke for tørt.  Løkene er ganske små i forhold til størrelsen på planten. G. imbricatus kommer fra sentrale og østlige Europa.

Det finnes en del andre Galdiolus som også er hardføre: Gladiolus caucasicus , G. communis , G. communis ssp byzanticus, G. illyricus  G. kotchyanus og G. palustris, kanskje flere også. De fleste går i toner fra rødt til lilla.  Alle formeres lett med frø, og blomstrer 2-3 år etter såing.
De sortene jeg har prøvd, har spirt godt etter kuldebehandling ute i noen uker. Det har tatt mellom 20 og 30 dager fra jeg tok krukkene inn i veksthuset etter vinteren til frøene spirte.

Gladiolus er en slekt der de fleste artene kommer fra Afrika. De hardføre artene kommer for det meste fra Middelhavsområdet, Sentraleuropa og bortover mot Vest-Asia.