Fritillaria pallidiflora

Fritillaria pallidiflora er en av mine favoritter. Det er sikkert mage som alt kjenner den og har den i hagen. Denne forholdsvis store Fritillariaen kommer fra sentrale deler av Asia, fra Iran og nordøstover inn i Sibir. Arten blir fra 20 til 60 cm høg. Mine planter har alltid vært rundt 45-50 cm.  I naturen vokser den på fuktige fjellenger med torv i bunnen som aldri tørker ut. Den skal altså ikke ha den tørre og varme sommerhvilen som er så viktig for mange andre Fritillaria-arter. Slik passer den utmerket til norsk kystklima.

 Jeg har hatt F. pallidiflora i hagen i mange år, og har ikke hatt problem med hardførheten. Den har overlevd både snøvintrer og barfrostvinter. Den kommer opp allerede i april, og det har hendt noen få ganger at en kald aprilnatt har gitt frostskader på bladene. Blir det for kaldt, hvelver jeg ei bøtte over platene for å beskytte dem mot nattefrosten. Hos meg blomstrer den i slutten av april og begynnelsen av mai. Bildet her er tatt 8. mai. Klokkene er store, 4-5 cm lange, og planten er et flott syn når den står i fullt flor.

 F. pallidiflora formeres greit med frø. De fleste årene sette plantene rikelig med frø, og de spirer greit etter å ha fått en vinter ute. Blir de sådd etter nyttår, må man ofte vente en vinter til før man får spiring. Plantene selvsår seg også en del i hagen. Som for andre Fritillaria, gjelder det at det er best ikke å prikle småplantene, men la dem stå i krukka et år og siden plante hele klumpen rett på voksestedet. Ved priklig blir plantene lett skadet og slutter å vokse.

Man kan også formere med småøk. I de senere årene har pakker med løk også vært til salgs i mange hagesentre og gartnerier. Generelt er det slik at fritillarialøk tåler tørke dårlig, og de bør derfor plantes så tidlig som mulig på høsten.

 De første 2-3 årene vokser planten nokså sakte, men når den har fått etablert seg skikkelig blir den kraftig og riktblomstrende. Den trives i god moldjord som altså ikke må tørke ut om sommeren. Hos meg står den i full sol til lett skygge og trives godt med det. 

 Fritillaria er ei slekt i Liljefamilien (Liliaceae) med ca 100 arter som alle vokser i tempererte deler av den nordlige halvkule. Fritillaria kalles krone på norsk.. og pallidiflora må da bli bleik-krone.