Collomia larsenii

Collomia larsenii (syn Collomia debilis var larsenii) er en flott plante for fjellhagen. Den har meget lang blomstringstid. Dette bildet ble tatt 3 juli. Da var blomstringen alt godt i gang, og enda i september var det et par blomster igjen på den. Dette er svært uvanlig for en fjellhagestaude. Planten blir ca 10 cm høg og danner en fin tue. Den trives utmerket i grusbedet mitt, men har også klart seg fint i andre bed.

Collomia debilis, som denne planten noen ganger regnes som en variant av, kan variere i farge fra rosa over blått til nesten kvitt. C. larsenii er den arten som har størst blomster, ca 1 cm i diameter

Collomia er en slekt i Fjellflokkfamilien (Polemoniacea), sammen med bl.a floks og flokk. Slekten har ca 10 arter, alle hjemmehørende i Amerika. Hovedutbredelsen er i de vestligste delene av USA, der de vokser opp til 3500 meters høyde. Flere av artene er ettårige og med små blomster, og derfor lite interessante i hagesammenheng.

Collomia formeres lett fra frø. Hos meg har den spirt i løpet av 30 dager uten kuldebehandling, men frøene tåler sikkert også å bli satt ut over vinteren.