Callianthemum angustifolium

Callianthemum angustifolium vokser i furuskog til fjells i Mongolia og øst i Russland. Jeg har hatt den i mange år i hagen. Den er helt hardfør og er en plante jeg liker svært godt.

Callianthemum er ei planteslekt som ikke er så vanlig å se i hager. Den burde etter min mening vært brukt mye mer. Når man ikke ser den så ofte, er det nok fordi den er sein å formere. Frø bør såes straks de er ferske, og de trenger alltid minst en vinter ute for å spire. Frø som er tørket spirer ganske dårlig, og om de i det hele tatt spirer, får man som oftest fram bare noen få planter. Småplantene vokser veldig sakte, og det tar 3-4 år før planten begynner å blomstre. Men når man først har fått tak i en plante, er den langlivd og blomstrer og gir deg glede i mange år. Det sies også at planten kan deles tidlig på våren, men dette har jeg ikke prøvd.

Slekta Callianthemum består av ca 12 arter, spredt i fjell i Sør-Europa og Asia, fra Alpene til Kina. De vokser oftest på kalkgrunn, gjerne i dyp og lett fuktig jord med god drenering. Artene ligner ganske mye på hverandre. Alle har fint bladverk som er en pryd i seg selv. Blomstene er kvite og ligner anemoneblomster, 2-3 cm i diameter. De blomstrer seint på våren eller tidlig på sommeren. Plantene blir 10 – 15 cm høge.

  Callianthemum hører til i Soleiefamilien (Ranunculaceae). Noe norsk navn på planten kjenner jeg ikke til.