Calceolaria uniflora

Calceolaria uniflora, også kalt C darwinii eller C. uniflora darwinii, er en tøffelblomst fra Patagonia, den sørligste delen Sør-Amerika. Den vokser i fjellene i Chile og Argentina, faktisk helt sør til Ildlandet. Planten liker seg best i grusholdig jord med noe humus innblandet. Den bør stå litt skygget, slik at den ikke tørker ut. Den vil ikke ha kalk.

  Hos meg står den i grusbedet, men i skyggen bak en stein. Der ser den ut til å trives godt. Den sies å være kortlivd. Min eldste plante er 4 år. Den har vintergrønne, litt tykke blad, og blomsterstengelen blir ca 10 cm.  Blomsten er uvanlig stor i forhold til størrelsen på planten, ca 20 - 25 mm tvers over.  Den blomstrer i slutten av juni og begynnelsen av juli. Denne planten er et must for alle fjellhageentusiaster. Formering skjer med frø, som spirer uten kuldebehandling.

  Calceolaria hører til i maskeblomstfamilien ( Scrophulariaceae) , sammen med bl.a. Penstemon og Verbascum.  Det finnes mer enn 200 arter, alle hjemmehørende i Sør-Amerika og på New Zealand.  Langt fra alle er hardfør på friland i vårt klima. Plantejegere sier at det sikkert ennå finnes mange uoppdagede arter.