Aquilegia jonesii

Aquilegia jonesii er den minste av akeleiene, og etter min mening også den vakreste av dem. Den vokser i rasmarker av kalkstein høgt oppe i Rocky Mountains i USA. Planten blir bare ca 10 cm høg, og holder seg kompakt og fin også i låglandet. Den er hardfør og har overvintret greit hos meg i flere år nå. Den stør sørvendt, i full sol og forholdsvis tørt, men har godt med fuktighet om våren.

Blomstringen kan variere en del fra år til år. Det er ikke alle år den har blomstra like rikelig som i fjor. Men bladene danner en fin og tett tue som er en pryd for fjellhagen, også uten blomster. Den blomstrer tidlig. Bildet her er tatt 4. mai. Blomsterfargen kan variere fra ganske mørk blå og over mot mer lilla. Det er også rapportert neste kvite blomster på ville populasjoner i Montana, men da er det mest sannsynlig at det dreier seg om en krysning.

A. jonesii formeres greit fra frø. Men i hagen krysser den seg veldig lett med andre akeleier, så hvis man skal være sikker på å få sortsekte planter, må man kjøpe frø fra et anerkjent frøfirma. Jeg bestilte frø far frøklubbene i flere år, men det var aldri ekte A. jonesii som kom opp fra de frøene.
Jeg kjenner ikke til noe norsk navn på denne planten.

Aquilegia er ei slekt i soleiefamilien (Ranunculaceae) sammen med bl.a. Delphinium, Caltha og Ranunculus. Det er ei stor slekt med over 200 arter spredd utover tempererte deler av den nordlige halvkule, og med et utall av hybrider og varianter.