Anemone narcissiflora

Anemone narcissiflora er en plante som blir lagt merke til når den står i full blomst i staudebedet i juni. Den er også fin før den springer ut, for knoppene er røde og helt kulerunde. Hos meg står den på god jord og blir ca 70 cm høg. Blomsterstengelen greiner seg i toppen, og det sitter 5-6 blomster sammen på hver stengel. Hver blomst er 2 til 2,5 cm i diameter.  Dette er en plante som oppfører seg fint i hagen, ingen tendenser til uhemmet spredning, verken med frø eller røtter.

 

A. narsissiflora har et svært vidt utbredelsesområde: I Nord-Amerika fra Colorado til Alaska og Aleutene, og i fjell i sentrale deler av Europa. Den trives på fjellenger, gjerne på kalkgrunn og ikke altfor tørt. I Colorado vokser den helt opp i over 4000 meters høyde. Med en så stor utbredelse er det ikke merkelig at det finnes flere underarter. Variasjonen går mest på høyde og antall blomster pr stengel, men også på fargen, som kan variere fra krem til rent kvit.

 

A. narcissiflora formeres med frø, men det kan ikke sies å være helt enkelt. Frøene er svært trege til å spire, og trenger minst en vinter ute. Mange ganger spirer de ikke i det hele tatt. Jeg har en mistanke om at det er best å ha ferske frø, men jeg har også fått spiring på frø sådd i januar. Jeg har aldri klart å få fram mange planter fra frø. De vokser også ganske sakte de første par årene, og det tar gjerne 3-4 år før de første blomstene viser seg. Men når man først har en plante, er den langlivd og blomstrer trofast og rikelig år etter år. Jeg går ut fra at større planter kan formeres ved deling, men har aldri prøvd det selv.

 

Anemone er ei slekt i soleiefamilien (Ranunculaceae) med over 100 arter. Alle er stauder. De finnes over det meste av den nordlige halvkule, men de fleste artene vokser i tempererte deler av Asia.