Androsace lactea

Androsace lactea er en av de mer lettdyrkede av Androsace-artene. Den vokser ganske fort og danner en forholdsvis løs og åpen matte. Den liker seg i grusholdig jord i full sol. Blomstringen er rik, og kommer gjerne noe senere enn hos de fleste andre Androsace- artene. Blomsten er helt kvit, men med gult øye. Den kan bli opp til 12 mm i diameter. Selve planten blir ca 10-15 cm høg.

  A. lactea formeres lett fra frø, den vil også selvså seg om den får anledning til det. I naturen finnes planten spredt i fjell i det sørlige Europa, fra øst i Frankrike og til Romania. I frølistene blir A. lactea forholdsvis ofte blandet sammen med A. lactiflora, som er ettårig, og dermed ikke så interessant i hagesammenheng.

  Androsace er ei slekt i primulafamilien (Primualceae), og er inndelt i flere seksjoner og underseksjoner. Det fins ca 150 arter. De fleste kommer fra fjell i Europa og Asia, men det fins også noen få arter i Amerika. Disse blir av noen kalt Douglasia, men andre vil ha dem inn under Androsace. Mange av Androsace-artene er svært populære fjellhageplanter, men ikke alle er like lette å dyrke i hagen. På norsk kalles Androsace for smånøkkel.