Adonis pyrenaica

Adonis pyrenaica kommer, som navnet sier, fra Pyreneene, der den vokser i steinete bakker og fjellenger fra 1300 til 2400 meter over havet.
Den liker seg i næringsrik og ikke altfor tørr jord. Hos meg står den i full sol. Den kommer opp tidlig, og knoppene er noe av det første man ser komme opp av jorda, de ligger klare fra året før. Den blomstrer gjerne i andre halvdel av mai her,, og litt inn i juni. Blomstene er store.. opp til 5 cm i diameter, og den vekker alltid oppsikt når den står i full blomst. Planten blir 30- 40 cm høg.
Når blomstringen er over, gulner bladverket etter hvert og visner bort, og planten går i hvile til neste vår. Det bør derfor plantes andre ting i nærheten som kan ta over når A. pyrenaica har gjort sitt. Planten er hardfør og overvintrer greit, selv om en av plantene mine fikk seg en knekk i den store barfrostvinteren.

A. pyrenaica formeres med frø, men de er ikke særlig  spirevillige. Selv om man har helt freske frø, er det slett ikke sikkert at man får spiring. Jeg har etter hvert funnet ut at den beste metoden er å la planten ordne såingen selv, ved at den får frø seg i hagen, Det gir absolutt  det beste resultatet.
Større planter kan også deles.

Adonis er ei planteslekt i soleiefamilien, Ranunculaceae, nært beslektet med Anemone. Det fins ca 20 arter, noen ettårige og noen flerårige; spredd over Europa og kjøligere deler av Asia. Jeg har ikke sett noe norsk navn på A. pyrenaica, men pyrené-adonis skulle vel være brukbart, for de som vil ha norske navn.