Omphalogramma forrestii

Omphalogramma forrestii er en primulaslektning fra Himalaya-området. Slekten Omphalogramma omfatter under 10  arter som alle hører heime i dette området. Dette er planter for et kjølig og fuktig klima. De tåler absolutt ikke å bli utsatt for høye temperaturer. Selv i min hage i nord må de beskyttes mot middagssola. Planten på bildet får ikke sol før rundt kl 3 på ettermiddagen, og enda hender det at den henger med hodet på varme dager.  I tørrere strøk bør den plantes i torvbed som holder bedre på fuktigheten og gjerne under busker som kan gi den skygge.

Når O. forrestii blomster er den ca  20 cm høg. Bladene blir bare 7-8 cm. Blomsterfargen er djup blå, men ser ofte mer lilla ut på bilder. Hos meg blomstrer den fra slutten av mai og et stykke inn i juni. Den setter frø hvert år. Jeg har ikke prøvd å så selv, men hører fra andre som har fått frø at den i alle fall har spirt. Hvordan det har gått videre kjenner jeg ikke til. Ellers er det av og til mulig å finne planter i spesialiserte gartnerier i utlandet.

Jeg har hatt O. forrestii i flere år og den har overvintra godt. Men jeg hører at rota kan råtne om den blir utsatt for mye vinterfukt. Det sies også at den er utsatt for snegleangrep, men det har jeg ikke merket noe til her. I naturen vokser den i fjellenger og rhododendron-kratt i  3500 til 4000 meters høyde over havet, særlig i Sichuan og Yunnan.