Lilium monadelphum

Lilium monadelphum er ei storvokst lilje fra Kaukasus. I naturen kan den bli opp til 130 cm høy, under gode forhold i en hage kanskje enda høyere. Lilja ble oppdaget under en ekspedisjon til Kaukausus i 1802-05. Etter dette ble den raskt spredd i Europa og ble en populær plante. Men etter hvert gikk den mer ut av bruk, og har ikke vært så vanlig å se.
Det norske navnet er Kaukasuslilje, men i Nord Norge går den ofte under navnet Steigenlilje. Dette komme av at den ble dyrket i hagen på prestegården i Steigen på slutten 1800-tallet og spredd derfra til andre nordnorske hager.

I sitt naturlige vokseområde finner man L. monadelphum i fjellskogen og i subalpine enger langs tregrensa, og også langs bekker, fra 1300 til 2200 moh. Den er endemisk for Kauaksus, det vil si at den finnes bare der.

I hagen vil den helst ha en solrik, men ikke tørr vokseplass med god drenering. Hos meg står den sørøstvendt og har sol fra morran til utpå ettermiddagen. Den står i et bed med vanlig god hagejord og får tilført litt kompost og hagegjødsel hver sommer. Jeg har hatt den i mange år og den blir bare større og finere for hvert år som går. Stenglene er stive og kraftige, og den har aldri blitt skadet av vind her. Jeg har heller ikke hatt noen slags sjukdom på den, og den har klart selv barfrostvintre uten problemer.

L. monadelphum formeres med frø. Jeg har sådd min plante selv, og det tok 5 år fra den spirte og til jeg hadde den første blomsten. Med ekstra god stell og gjødsling kan den kanskje blomstre etter 4 år. Uansett er den vel verd å vente på, og et flott syn når den lyser opp med sine gule blomster i begynnelsen av juli. Man kan selvsagt også kjøpe løker, men de er ikke helt billige. Jeg ser at i alle fall én norsk planteskole har den i sine lister.