Helleborus thibetanus

Tibetansk julerose, Helleborus thibetanus, er den første julerosa som blomstrer i hagen vår, ja faktisk en av de første plantene i det hele tatt som kommer i blomst her. Dette var en ukjent art i hagesammenheng helt til midten av 1990-årene, da de første plantene ble importert til Europa fra Kina.  Nå er den etter hvert kommet i produksjon, og er ikke lenger så vanskelig å få tak i.

H. thibetanus er endemisk for et for forholdsvis lite område i sentrale Kina, og vokser langt fra andre arter av julerose. Den vokser i fuktige skogsområder i 1000 til 3000 meter over havet, ofte mellom tett kratt og bregner. Den liker tung og næringsrik jord, gjerne innblandet litt leire.

I hagen vår står det i en skråning med god, djup kompostjord. Den kommer opp og blomstrer så snart snøen er borte. Siden den er så tidlig, kan den bli skadet at frost, men det har ikke skjedd her hos meg. Bladene visner ned på ettersommeren / høsten her, og den sies å tolerere vinterfukt. Den blir ca 35-40 cm høg her.

Frø av H. thibetanus trenger vanligvis to år på å spire. Når den har spirt, kommer den med riktige blad straks. Frøbladene viser seg aldri. Det kan ta 4-5 år før en frøplante er blitt stor nok til å blomstre.