Androsace hedraeanatha

For dem som holder på med fjellhage / steinbed / grusbed er Androsace eller smånøkkel, som er det norske navnet på slekta, et must. Slekta består av mange arter og er delt inn i flere seksjoner. De europeiske artene, som for det meste stammer fra fjell i hele Sør-Europa, er lettest å ha med å gjøre. Det finnes mange fine asiatiske arter, men de har i alle fall hos meg vært problematiske å få til å overvintre godt.

 I dag vil jeg fremheve Androsace hedraeantha. Den er slett ikke noen uvanlig plante, og finnes å få kjøpt in flere norsk hagesentra. Likevel syns jeg den fortjener å bli brukt mye mer enn det som er tilfelle nå. Den er alt man kan forlange av en god steinbedplante: Kompakt, hardfør og med fin blomstring. Som andre Androsace-arter kan den lett formeres fra frø, som vanligvis spirer godt når de har stått ute noen uker om vinteren. Problemet kan være å få tak i riktig frø. Jeg sådde mange ganger og fikk bare fram planter med kvite blomster på lengre stengler, før jeg endelig lyktes med å finne der rette arten. Den vil også selvså seg i bedet om man lar frøene bli værende på planten.

 I naturen hører Androsace hedraeantha heime på Balkan, og da særlig in Bulgaria og Albania, der den vokser fra ca 2000 meters høyde og helt opp til toppen av fjellene. Den trives blant grus og stein i sur jord og er ikke opplysninger om at den er funnet på kalkgrunn.

 For den som vil sette seg mer inn i slekta Androsace er det ei god webside her http://www.androsaceworld.com/index.html