Felicia rosulata

Felicia rosulata er en utmerket plante for full sol i fjellhagen. Den tåler å stå ganske tørt. Hos meg står den sørvendt og åpent i et opphøyd grusbed. Den oppgis å trenge beskyttelse mot vinterfukt. Hos meg har den overvintret godt i flere år, både i barfrost og under snødekke. Planten stammer fra Sør-Afrika, nærmere bestemt, Kapp-provinsen, KwaZulu-Natal og Lesotho der den vokser i steinete skråninger til fjells. På denne bakgrunn er det artig at den klarer seg så fint i Nord-Norge. 

Planten blir 20-30 cm høg og blomstrer fra midten av juni og litt inn i juli hos meg. Så kan det komme en og annen blomst utover ettersommeren også. Den er nærmest teppedannede, sprer seg med sideskudd som har røtter. Det er lett å formere den med disse sideskuddene. Jeg har ikke funnet spiredyktige frø på mine planter.

F. rosulata går under flere navn. Jeg fikk den som Aster natalense, tekte da straks at en plante fra Natal aldri ville overleve i Kila, men der tok jeg altså feil. Dessuten finnes Felicia natalensis og Agathaea natalensis som synonymer for planten. Felicia er ei slekt i korgplantefamilien ( Asteraceae), med ca 80 arter, som alle kommer fra Afrika og den Arabiske halvøy.